20 agost, 2020

Dia 1. La tripulació es coneix.

Aquí comença el quadern de bitàcola de 5 navegants semiexperts en una travessia a bord de l’Avi, una embarcació de 35 peus que ens portarà cap a Menorca.

 

20 d’agost, 10 del matí. Som a port i l’Avi ens espera. No ens farà molt servei buit, així que el primer que fem és dirigir-nos a la botiga d’ultramarins. Allà ens trobarem amb el primer dels enemics d’aquesta aventura: els carros del dimoni ens fan lluitar per sobreviure, però finalment aconseguim estibar totes les provisions que ens han d’alimentar el cos i l’ànima durant la propera setmana.

 

 

Ara sí, som a punt. La tripulació s’embarca i es fan les presentacions:

 

Capità Moreno. Un vell llop de mar (bé, no és que sigui vell, però “llop de mar” a seques em semblava poc per destacar la seva experiència i saber fer). Temperança, serietat i bon humor són les eines amb les quals vetllarà pel benestar de la tripulació.

 

 

 

Capità Casado. Ja vaig tenir l’ocasió d’estar a les seves ordres com a contramestre, i ara, milers de milles després, puc dir que la seva expertesa es complementa amb la de l’altre capità de manera perfecta. La seva meticulositat i paciència ens duran sempre a bon port.

 

 

 

Contramestre Olivella. He cedit el meu anterior càrrec a algú més expert i més jove que jo. Les tripulacions, com els equips de futbol (i no miro ningú) s’han de saber renovar. El contramestre Olivella, amb les seves ganes d’aprendre i la seva energia (tot i que es passarà el primer dia dormint), serà un element essencial d’aquesta expedició.

 

 

 

Grumet Ferre. En aquesta segona expedició estic decidit a aprendre les lleis del mar de la mà dels meus companys de viatge, a més de fer aquest diari perquè viatgi a través de l’aire cap a totes les persones que s’han quedat a port, i serveixi de bàlsam per les seves ànimes encongides, que ho estaran fins el retorn de les seves persones estimades.

 

 

 

 

 

Fetes les presentacions, arriba el moment de salpar. Les maniobres són excel·lents, i en un no res ens trobem a mar obert en un dia radiant i deixant enrere el port de Premià i la costa del Maresme. Per davant tenim 8 dies de navegació per les costes de Menorca.

 

 

El primer dia de travessia serà intens. No deixarem de navegar ni de dia ni de nit. Les previsions no són bones. Un vent persistent ens bufa a la cara, refrescant-nos però alentint el nostre ritme de manera ferotge. A més, vents de 15 nusos tindran un efecte sobre el mar que comencem a notar un cop entrada la tarda. L’onatge que colpirà el casc amb força ja no ens deixarà en tot el trajecte.

 

 

La feina a bord és incessant.

 

La travessa discorre sense incidències. Cau la nit i la tripulació es prepara per encarar-la amb força.

 

El grumet ha preparat un àpat après a les seves expedicions per les Amèriques.

Un cop amb la panxa plena els capitans organitzen els torns de nit. El capità Moreno i el contramestre Olivella descansaran primer, mentre que el Capità Casado i jo mateix ens encarregarem de menar la proa en la bona direcció. En aquest primer torn, el Capità Casado haurà de posar a prova la seva perícia per primera vegada. El radar indica la proximitat d’un vaixell que no sembla adonar-se de la nostra presència, així que en una deicisió ferma i ràpida ha decidit canviar el nosre rumb per evitar un abordatge accidental. Ha estat l’única incidència de la nit en una travessa que l’onatge no posa fàcil. Per la meva part, m’he passat tota a nit a coberta. Un grumet no pot badar, i si cal ha de dormir a coberta per tal d’estar preparat pel que sigui (i per no marejar-se la bodega, si és el cas).

Avui, la nit s’ajuntarà amb el dia perquè el vaixell no s’atura, sigui per la força del motor o per la del vent, que en algun moment mirem de jugar al nostre favor per no endarrerir més la nostra marxa. Demà ens esperen noves aventures, i pel que sembla, un nou membre a la tripulació. Un altre capità? Serà capaç la tripulació de gestionar una capitania repartida entre tres? Sabran els tres capitans presentar-se units davant la resta de la tripulació? I el grumet i el contramestre, com s’ho faran per acontentar tres capitans diferents? Demà, les línies d’aquest quadern de bitàcola ens en donaran més pistes. Que tinguem una bona proa fins aleshores.

El Capità Moreno, preocupat per les provisions, ha decidit posar-se a pescar. Sense èxit, de moment.

 

12 Comments

 1. No veig alcohol a la taula. Encara us queda molt per arribar-li a la sola de la sabata al capità Haddock.
  Espero veure la vostre metamorfosi. No us afaiteu si us plau.

  1. Un bon llop de Mar no s’afaita. I beu alcohol, encara que no surti a les fotos. 😉

 2. És impressionant, molt xulo!!!! Vull llegir més!!!!

  1. Si tot va bé i sempre que la cobertura ho permeti, cada dia una mica!

 3. Osti, quaanta testosterona

  1. No ho saps prou, hahaha

 4. Seguirem les vostres aventures amb entusiasme… Estic llegint Moby Dick en paral.lel i potser m’hi confonc una mica… M’ha encantat allò de la força del ”matar”… Molta força pel primer dia, i això que aneu sense arponer. Vigileu amb els catxalots. Bons vents us acompanyin, i fins la propera entrega.
  Vaig a comprar crispetes

  1. Hahaha, espero que si avisem balenes no se’ns empassin! Salut!

 5. A tot vent, sí, senyor!!! Love&music&sea

  1. And beer, of course 😉

 6. Caram!!! Bravo per “alexferre”, li ha sortit un competidor a Ted Elliot! Ara hi ha tres Jack Sparrow, jejeje… Ja tinc ganes de la segona entrega!!!

  1. Deixa’m sopar i fer uns beures i em poso amb el segon capítol. “Coneixeràs” el nou membre de la tripulació 😉

Comments are closed.